Описание:

Маслото от чаено дърво е едно от най-известните, използвани с лечебна цел.

Маслото се получава от растение, принадлежащо към семейството на Melaleuca alternifolia. Растението ни е познато като чаено дърво, въпреки че няма връзка с растенията, които се отглеждат за чай.

Чаеното дърво е познато от времето на откривателя на Австралия, Кук. Неговите моряци използвали листата му за приготвянето на отвара, която да замени чая.

В сравнение с останалите познати етерични масла по състав маслото от чаено дърво е най-богато на полезни вещества. То съдържа поне 48 органични компоненти – монотерпени до 50 %, дитерпени до 40 % и цинеол до 15 %. В състава му влизат и няколко съединения, които не се срещат в други растения. Това са виридифлорен до 1 %, В-терпинеол 0,24%, следи от L-тернинеол и от алигексаноат.

Маслото е толкова по-качествено, колкото повече съдържа терпинен-4-ола и цинеола. Съдържанието им съответно трябва да бъде не повече от 30 %  и 15 %, в противен случай маслото предизвика раздразнение на кожата.

Маслото от чаеното дърво е силен антисептик. То е 8 пъти по-силно от карболовата киселина и 12 пъти от фенола. Има бактерицидни, противогъбични, противовирусни и имуностимулиращи свойства.

Здравословни ползи:

Използва се при терапия срещу патогенни микроорганизми като  Staphylococcus. Активен е срещу 6 вида от този микроорганизъм, aureus, erider-midis, pneumoniae, faecalis. Действа и срещу Propionibacterium acnes, Beta haemolytic streptococcus, Klebsiella pheuraoniac, Citrobacter spp., Shigella sonnei, Proteus mirabolis, Legioneila spp., Pseudomonas aeriginosa, Candida albicans и др. То убива изброените микроорганизми и едновременно с това усилва имунната система.

Ефективно е и при простудни заболявания, заради успокоителния и отхрачващ ефект, прочиства дихателните пътища от секрети и облекчава състоянието на болния.

Чаеното масло е подходящо средство за терапия на рани, ухапвания, загноявания и изгаряния, тъй като има дезинфектиращи свойства. Спомага и бързото възстановяване на кожата и оздравяване на раните. Има ефект дори при паразити по кожата – въшки и краста.

Преди да пристъпите към употреба на маслото е необходимо да се тествате за поносимост към него. Може да капнете няколко капки на вътрешната страна на китката и да ги оставите втрити за един час. Дори в случай, че се появи леко зачервяване или парене на кожата, можете да го използвате. Алергична реакция може да се наблюдава само по изключение.

Маслото от чаено дърво се използва в лечебни препарати за всички видове заболявания на дихателната система като настинки, остри респиранторни заболявания, вирусни заболявания, ларингити и тонзилити, както и при всички заболявания на устната кухина – гингивити, пародонтоза, болка в зъбите.

Добавя се във всички видове козметични средства – кремове, лосиони, шампоани, гелове и емулсии. Маслото ефективно отстранява пърхота. Използва се за туширане на козметични дефекти по кожата като мазоли, брадавици, акне.

Действа и на психиката – успокоява, намалява напрежението и тревожността, подобрява работоспособността и благоприятства за концентрация на вниманието.

Към Хранителна добавка "Чаено дърво"