Нуждите от хранителни добавки са в зависимост от пола, възрастта, здравословното състояние, начин на живот, делничния стрес и диетичните ограничения. Смяната на работа, болестите, физическите и емоционалните травми изчерпват хранителните съставки. След като вече имате разнообразие от хранителни добавки, няма причина да не извлечете максималната полза за здравето си, като изберете подходящия за вас вид. Основни принципи при избор на хранителни добавки: 1.Научете всичко възможно за хранителната добавката, която употребявате. 2.Ако употребявате някакви лекарствени средства, научете кои изчерпвата хранителните съставки и кои съставки се намесват в действието на лекарствата.Задължително си направете консултация със специалист. 3.Сравнете нуждата си от витамини.

Човешкият организъм работи в 24-часов цикъл.Докато спите, вашите клетки не спят и не могат да съществуват без постоянно снабдяване с кислород и хранителни вещества. Ето защо, за да получите най-добри резултати, разпределете възможно най-равномерно добавките през деня. АКО ВСЕ ПАК РЕШИТЕ ДА ВЗЕМАТЕ ВСИЧКИТЕ ДОБАВКИ НАВЕДНЪЖ, ПРАВЕТЕ ГО НА ВЕЧЕРЯ, А НЕ НА ЗАКУСКА. Най- подходящото време за вземане на хранителни добавки е по време на хранене или след него. Хранителни добавки, които съдържат витамини, особено В комплекс и С, се изхвърлят доста бързо в урината, вземайте ги на закуска, обяд и вечеря, за да се задържи най-високо нивото им в организма. Ако вземате всички добавки наведнъж, правето го винаги с най- голямото хранене за деня.

Хранителните добавки е добре да се употребяват поне три месеца за постигане на желания ефект. След това може да се направи пауза или да се заменят с други хранителни добавки. Това се прави с цел организмът да не придобие непоносимост или резистентност към някои от съставните вещества на добавката.

Пълнителите и свързващите вещества се посочват задължително върху етикета или опаковката на хранителната добавка. Разредителите и вещества за пълнеж са инертни материали, които се прибавят към таблетките за увеличаване на обема им, така че да придобият удобен за компресиране обем. Свързващите вещества са основа, която свързва съставките на таблетката. Обвивки те предпазват таблетките от овлажняване и прикриват неприятния мирис или вкус на субстанцията, така че таблетките се поглъщат по-лесно. Помощните вещества, които използва фирма „Буров” – ЕООД са: Лактоза/млечна захар/ в капсулите, в таблетките: магнезиев стеарат, микрокристална целулоза/растителни влакна/, силициев диоксид и талк. Всички тези помощни вещества са удобрени за употреба и се използват в минимални количества, които по никакъв начин не биха навредили на вашето здраве.

Винаги съхранявайте хранителните добавки на хладно, далеч от светлина и добре затворени, така се запзва тяхната свежест и срок на годност отбелязън върху етикета или опаковката . След като отворите опаковката, очаквайте годност на продукта до шест месеца.

Може да ви прозвучи невероятно, но всеки който е употребявал някога захар, бяло брашно, консерви страда от някакъв недостиг на витамини и хранителни вещества. Повечето храни, които употребяваме ежедневно като хляб, тестени изделия и др; са преработени и опразнени от хранителни съставки. Почти всичко, което си пазаруваме от супермаркетите е богато единствено и само на въглехидрати и празни калории. За да поддържаме живота си трябва да получаваме витамини и хранителни вещества от естствена храна и хранителни добавки.

Хранителните добавки не са лекарства и не действат като такива. Не заместват храната и не са хапчета за енергия. Те не са панацея. Никога не трябва да превишавате препоръчваната дневна доза указана върху етикета или опаковката. НЕ употребявате безразборно и в големи количества хранителни добавки. Никога не спирайте лечение предписано ви от лекар. Препоръчително е да се консултирате със специалист преди да започнете да приемате каквито и да било хранителни добавки. НЕ всички хранителни добавки са безвредни и безопасни. Винаги се запознавайте внимателно с указанията върху етикета, листовката или опаковката на продукта. Обърнете внимание на раздел странични ефекти. НЕ всички хранителни добавки могат да се употребяват от деца и по време на бременност и кърмене. Ако дадена хранителна добавка е повлияла положително на ваш приятел или близък, това не означава че тя е подходяща и за вас.

Антиоксидантите са ензими, аминокиселини, добавки, витамини и минерали, които предпазват организма от свободните радикали - неконтролирани окисления, които увреждат клетките и отслабват имунната система. Честата употреба на храни, съдържащи изкуствени оцветители, аромати, мононатриев глутамат и други примеси, може да отслаби също имунната система. Организмът произвежда свободни радикали, докато изгаря гориво за енергия. С други думи казано, те са нежелан странчин продукт, който е неизбежен. Други свободни радикали се създават в резултат на стрес – физически и произтичащ от средата, от замърсяването на въздуха, пушенето, алкохола, от болестите, от печената на дървени въглища храна, старостта и прекалените физически упражнения. Ето защо трябва да се употребяват богати на антиоксиданти храни и хранителни добавки. Колкото по-рано ги включите в употреба, толкова по-голяма ще бъде ползата от тях в далечно бъдеще. Най-подходящи от хранителните добавки са: Гинко лип, Ликопин, Каротин, Селен, Ацерола, Боровинка и Арония.

Синтетичните витамини са по-щадящи за бюджета, но не и за стомаха ви. Разликата между синтетични и натурални витамини е една единствена и тя се свежда до действието им върху вашия организъм. Химичният анализ на двата вида изглежда еднакъв, но природата е била винаги по-щедра към нас. Естествените витамини разстройват по-малко стомашно-чревния тракт и при тях са много по-редки токсичните реакции, ако случайно сте превишили препоръчваната доза.

Силната миризма не означава непременно, че хранителната добавка е развалена. Ако е съхранявана правилно според инструкциите на опаковката или етикета, това няма как да се случи. Друг е въпросът че много от хранитлните добавки имат специфична миризма, което се дължи на техните съставни вещества. Ако не са съхранявани правилно най-лошото, което може да се случи е да загубят ефективността си.

Никога не вземайте хранителна добавка, природни лекове или билки преди да сте се запознали как действат, как се приготвят и вземат, какви правила трябва да се спазват и какви странични ефекти могат да имат!

Съществуват шест основни хранителни вещества. Въглехидрати, белтъчини, мазнини, минерали, витамини и вода това са хранителни вещества, необходими за доброто здраве. Хранителните вещества са нужни като източник на енергия, за функционирането на органите, усвояването на храната и растежа на клетките.

Напълно възможно е да се влага етерично масло в твърда желатинова капсула. Прахообразният вид се дължи на това, че се използва друг вид технология за влагане на маслото. Върху пълнител лактоза се впръсква посоченото на продукта количество етерично масло По този начин то придобива прахообразен вид.

В началото това е нормална реакция, което е знак за ферментирането на полезните бактерии. Проблемът ще изчезне след окло седмица, когато организмът ви се нагоди към промяната.

Спирулината е естествен, лесно усвоим пълноценен протеин. Известен е като планктон спирулина или синьо - зелени водарасли. Спирулината въздейства върху центъра на апетита в мозъка и намалява усещането за глад, като същевременно поддържа добро нивото на кръвната захар. Ако искате да отслабнете, това е отлично помощно средство. Употребявайте го по три таблетки от 600 мг. половин час преди хранене. Когата тази доза започне да действа, намалете я до две или една таблетка преди хранене.

Тези съкращения означават мерни единици. Съкращението мг. означава милиграми. Един милиграм се равнява на една хилядна част от грама. Съкращението мкг. означава микрограми. Един микрограм се равнява на една хилядна част от милиграма.

Циститът е възпалително заболяване на пикочния мехур, причинено обикновено от някакъв вид бактерии, добавките с антибактериален ефект, които правят по-кисела урината , помагат и предотвратяват хронифициране на цистита. Най-добрата хранителна добавка в това отношение е червената боровинка, тя не позволява на бактериите да полепнат по стените на пикочните пътища. Освен това съдържа антоцианозиди, които са естествен антибиотик.

Могат да се употребяват почти всички хранителни добавки, но все пак е добре да си направите консултация с ветеринар.