Описание:

Лецитинът е общ термин за обозначаване на всяка група от жълто-кафеникави мастни субстанции, срещащи се в животински и растителни тъкани. Той е вещество с естествен произход, което се характеризира със силни повърхностно-активни свойства. Названието на добавката идва от гръцки и означава „яйчен жълтък“, поради факта, че първо е изолиран точно от жълтъците на яйцата.

Лецитинът се отнася към групата на фосфолипидите (фосфатидите), които по химичната си структура са сложни естери на глицерина с мастните киселини. Включват фосфорна киселина и азотосъдържащо вещество.

Главни съставки на лецитина са холинът (витамин В4) и инозитолът (витамин В8). Холинът и инозитолът изгарят мазнините и предотвратяват мастната дегенерация на черния дроб.

Лецитинът се произвежда от човешкото тяло по естествен път в черния дроб. Богати на лецитин храни са яйцата, соевите зърна, слънчогледови семки, фъстъци, телешки продукти. В производството веществото се получава от промишлените отпадъци от соево масло и други соеви продукти.

Съществуват 3 вида лецитин:

– Суров – под формата на лепкаво кафяво масло или масла с вкус на ядки

– Пречистен – представлява жълто-кафяв восък

– Фракциониран – прозрачна лепкава течност, прах или жълтеникави и кафеникави гранули

Здравословни ползи на слънчогледовия лецитин:

  1. Най-честото използване на лецитина е за намаляне на мазнините в тялото – Лецитинът ускорява разграждането на мазнините и като резултат може да стимулира метаболизма. Въпреки, че не е основна хранителна съставка лецитинът играе важна роля в регулирането и контролирането на доставката на хранителни вещества и отстраняването на вредните вещества от клетките.
  2. Подобрява функциите на мозъка – лецитинът представлява 1/3 от защитните и мозъчните тъкани, които обграждат мозъка и гръбначния мозък. С помощта на слънчогледовия лецитин се обновяват повредените клетки, осигурява се пълноценна работа на мозъка и нервната система. Точно затова той е особено важен за предотвратяване на загуба на паметта и по-специално за предотвратяване загуба на паметта от старост, Алцхаймер, деменция, амнезия и други.
  3. Подпомага здравето на черния дроб – черният дроб произвежда не само лецитин, но и го изисква, за да функционира правилно. Лецитинът и холинът са много важни за правилното функциониране на черния дроб. Тяхното присъствие в храната отмива токсините и предотвратява натрупването на мазнини в областта на черния дроб.
  4. Подпомага за нормалните нива на холестерола – според много специалисти лецитинът спомага за редуциране на високите нива на лошия холестерол с до 42%. Вече десетилетия успешно се използва за лечение на хора с високи нива на холестерол. Соевият лецитин контролира потока на хранителни вещества в и извън клетките и предотвратява натрупването на мазнини по стените на сърцето, артериите и мозъка чрез разбиване на мастните депа.
  5. Намалява образуването на камъни в жлъчката – Тъй като високият холестерол е основна причина за образуване на камъни в жлъчката, то може да се дължи в известна степен на недостиг на лецитиновата съставка в тялото ви. Тя е важна за усвояването на мазнините в организма и защитава тялото от солите на жлъчния сок. Макар да не е открита точната връзка между образуване на камъни и недостиг на лецитин, смята се, че съставката може да предпазва от заболяване.
  6. По време на бременност – лецитинът е необходим за бременни и кърмещи жени. Участва във формирането и нормалното развитие на мозъка и нервната система на детето. Интересно е, че в майчиното мляко (за разлика от кравето) се съдържа лецитин, който осигурява нормалното развитие на нервната система на новороденото.
  7. Превенция на диабет – Натуралната съставка dilauroyl phosphatidylcholine в лецитина се смята за много полезна в превенцията на диабет. Според някои изследвания тя повишава чувствителността спрямо инсулин и може да се използва в лечението на хора в преддиабет.
  8. Полезен за активно спортуващите – освен, че ще намали болката в ставите, лецитинът ще подпомогне за постигане на по-добри спортни резултати.
  9. При кожни заболявания – наблюдава се ефективност при екземи, обриви, дерматит и пъпки.
  10. За здрава коса – лецитинът влияе благоприятно и върху косата. Придава здрав цвят на косъма и намалява косопада.

Към Хранителна добавка "Слънчогледов лецитин"